Tämän artikkelin on kirjoittanut Muurahaisten poluilla -blogin Eija Vartiainen. Eija tykkää käydä perheensä kanssa mökkeilemässä Sotkamossa. Luontoretket kuuluvat vahvasti mukaan mökkireissuihin. Käy lukemassa myös Eijan omaa blogia, niin saat paljon vinkkejä lapsiperheen retkeilyyn!

Lähtöpaikka

Lähtöpaikan osoite: Naapurinvaarantie 16

Maastokartta

Lepikon lenkki alkaa Naapurinvaaran koulun kohdalta, tien vastakkaiselta puolelta. Aivan  polun lähtöpisteessä on paikka muutamalle autolle. Myös koulun parkkipaikkaa voi käyttää.

Vaihtoehtoinen lähtöpiste ja parkkipaikka löytyvät Perttulantien päästä. Täältä on matkaa luontopolun varteen n. 400 m ja Naapurinlouhen kodalle alle kilometri.

Myös Naapurinvaaran Lomakeskukselta pääsee yhdysreittiä Lepikon lenkin varteen. 

Luonnonkukkia

Naapurinvaaran historiaa

Naapurinvaara on Kainuun vanhimpia asutusalueita ja edelleen elävä kylä. Vuonna 2020 se nimettiin viidenneksi valtakunnalliseksi maisemanhoitoalueeksi tavoitteena edistää alueen luonto- ja maisema-arvoja sekä kulttuuriympäristön säilymistä ja kehittymistä.

Naapurinvaaran maisemanhoitoalueella, joskaan ei luontopolun varrella, on Sotkamon ainoa tunnettu kalliomaalaus. Vaikka sen tarkkaa maalausajankohtaa ei tiedetä, on se ajoitettu esihistorialliselle ajalle. Nykyisen kaltaiseksi Naapurinvaaran maiseman ovat muokanneet kaskeaminen ja laidunnus. 

Kesäaikaan Lepikon lenkin varrella saattaa laiduntaa karjaa

Lepikon lenkin aluetta hoidetaan yhä laiduntamalla ja luontopolku kulkeekin osan matkaa läpi laitumen. Jos laitumella on eläimiä (portti on kiinni), polulle ei saa turvallisuussyistä viedä koiria.

Lepikon lenkin portti

Luontopolut ja Naapurinlouhen kota

Lepikon lenkki on 3.4 km pituinen rengasreitti. Lisäksi polulta lähtee pisto Naapurinlouhen kodalle, jonne on lähtöpisteestä matkaa 1.5 km. Jos kiertää koko lenkin ja käy kodalla, matkaa tulee yhteensä 3.9 km. Luontopolku on merkitty maastoon vihrein käpymerkein.

Pienten lasten kanssa voi kiertää polun alkupäässä olevan 800 metrin pituisen Lasten lenkin, jonka varrella pääsee tutustumaan erilaisiin kasveihin. Lasten lenkki on merkitty sinivalkoisin merkein, joissa on kuvattuna lapsi ja aikuinen.

Naapurinlouhen kota ilta-auringossa

Kodalla vievä pisto kannattaa ehdottomasti kulkea, sillä siellä on luontopolun varsinainen näköalapaikka. Kota on rakennettu jyrkän rinteen reunalle ja sieltä avautuu upea maisema yli lammen, peltojen, metsien kohti Nuasjärveä.

Itse kota on siisti ja sieltä löytyy hyvä penkit ja nuotiogrilli.

Näkymä Naapurinlouhen kodalta: metsiä, järviä ja peltoja

Lepikon lenkki alkukesän kukoistuksessa

Naapurinvaara hehkuu kesäkuun ilta-auringossa, kun astelen luontopolun portista sisään. Vihreän eri sävyt saavat huokailemaan ihastuksesta. 

Lepikon lenkin polkua

Polun alkuosa vie kulkijan läpi kauniin kuusikon ja ohi vanhojen kiviraunioiden kohti laidunta ja luontopolulle nimensä antanutta lepikkoa, harmaaleppien metsää. Lepät on aikoinaan istutettu reheviin kaskettuihin rinteisiin. Kaskelle kasvaneet lepikot pidettiin sopivan harvoina heinän kasvattamiseen ja niistä muodostui lepikkohakoja ja -niittyjä. 

Valo siivilöityy hienosti lehtien väleistä kulkiessani pitkin lehtipuiden ympäröimää kujaa. Niittykukat levittäytyvät jalkojeni juuressa violetin, keltaisen ja valkoisen eri sävyissä. Luontopolun infotaulu kertoo, että alueella on havaittu yli 500 perhos- ja 13 kimalaislajia.

Opastaulu ja kasvillisuutta Lepikon lenkin varrella

Laitumelta poistuttua polku nousee metsän läpi hiljalleen kohti lenkin korkeinta kohtaa. Metsän takana siintää Vuokatin vaarajono radiomastoineen. Pian tämän jälkeen pitää päättää lähteekö käymään Naapurinlouhen kodalla vai jatkaako luontopolkua eteenpäin.

Metsämaisemaa Lepikon lenkin varrella

Kodalle vievän risteyksen jälkeen polku laskeutuu jälleen, kulkien halki lehtipuuvaltaisen metsän ja päätyen ensin kukkien valtaamaan koivikkoon ja sen jälkeen peltoaukealle, jonka ympäristössä on asuttu 1700-luvulta alkaen. 

Niittykukkia

Hienon kulttuurimaiseman jälkeen on aika siirtyä takaisin metsän puolelle ja ylös rinnettä. Haikeana katsahdan taaksepäin, olenhan jo luontopolun loppupuolella. Vielä kuljetaan vähän matkaa kumpareisella metsälaitumella. 

Autolle palatessani mietin kuinka Lepikon lenkki on ainutlaatuinen kokonaisuus ihmisen kädenjälkeä ja luonnon kauneutta. Se on kuin ihmeellinen rehevä keidas keskellä karumpia metsiä.

Lisää Eijan kirjoittamia juttuja löydät hänen Muurahaisten poluilla -blogistaan. Tässä pari tärppiä hänen Kainuu -aiheisista artikkeleistaan:

Mysteerikätkön jäljillä Hiukanharjun luontopolulla, Sotkamossa

Tipasojan luontopolku Sotkamossa -mäntykangasta ja geokätköjä

Sotkamosta kertovia artikkeleita KoeKainuussa:

Käyntikohteita:

Maaginen tunnelma pikkukylässä – Sotkamon Paakin lyhtytapahtuma hurmaa vuodesta toiseen

Hiidenportin kansallispuiston jylhät korpimaisemat hurmaavat vuodesta toiseen

Majoitus:

Vuokatin paljulla tai porealtaalla varustellut mökit kätevästi yhdellä sivulla!

Majoitu mukavasti korven keskellä – Esittelyssä 3 erämökkiä Hiidenportin kansallispuiston lähettyviltä