*Artikkeli sisältää Lomarenkaan mainoslinkkejä. Kun varaat mökin linkin kautta, et maksa enempää kuin muutkaan, mutta KoeKainuu saa pienen komission. 1% Koe Kainuu -toiminimen tuotoista lahjoitetaan vuosittain Luonnonperintösäätiölle. Kiitos kun tuet KoeKainuun toimintaa ja kainuulaisen luonnon monimuotoisuutta!

Mistä majoitus Hiidenportin kansallispuiston läheltä?

Kansallispuistossa yöpyminen on yksi parhaita keinoja päästä irti arjen murheista. Retkeilyyn liittyy myös paljon epämukavuutta, kuten hikisiä vaatteita ja lämmittelyhyppelyä ennen makuupussiin vetäytymistä. Monien mielestä nämä asiat kuuluvat eräilyyn, mutta on aivan ok, jos haluat nukkua hieman paksummalla patjalla ja päästä saunaan peseytymään retkipäivän jälkeen.

Hiidenportin kansallispuisto on hyvin erämainen paikka, eikä sen lähtöpaikoilla näy hotelleja, tai muitakaan majoituspalveluita. Käytännössä majoitusvaihtoehdot ovat yöpyminen teltassa/laavussa/riippumatossa tai vaihtoehtoisesti eräkämpässä.

Mikä on eräkämppä? Eräkämppiä voisi kuvailla mökin ja autiotuvan välimuodoksi. Ne ovat edullisia lomamökkejä, joiden varustelu on kuitenkin usein autiotupaa parempi. Usein kämppien yhteydestä löytyy esimerkiksi soutuvene, sauna ja häkki sekä koppi koiralle. Eräkämppä on vuokrattu aina vain sinun porukallesi, et siis joudu heräämään yöllä saapuvien kanssaretkeilijöiden kolisteluun.

Eräkämppiä ei siivota jokaisen majoittujan jälkeen. Tämä tarkoittaa, että sinun on tuotava omat liinavaatteesi sekä siivottava jälkesi.

Kenelle majoitus eräkämpässä sopii erityisen hyvin?

  • Retkeilijälle
  • Metsästäjälle
  • Kalastajalle
  • Romanttista irtiottoa kaipaavalle pariskunnalle
  • Yhteistä kokemusta hakevalle kaveriporukalle

Kenelle majoitus eräkämpässä ei sovi?

  • Pyörätuolilla kulkeville ja näkövammaisille
  • Sinulle, joka pelkäät pimeää, ainakaan syksyisin
Käy lukemassa kertomus syksyisestä vaelluksesta Hiidenportin kansallispuistoon täältä.

Eräkämppä on mainio ratkaisu myös, jos osa porukasta ei voi esimerkiksi selkäkipujen takia nukkua laavussa tai teltassa. Huonoselkäiset voivat nukkua sisällä ja telttamajoituksesta tykkäävät voivat tehdä leirin kämpän pihalle!

Nämä kolme eräkämppää sijaitsevat Hiidenportin kansallispuiston tuntumassa:

1. Kullaus – tunnelmallinen hirsimökki

Etäisyys Hiidenportin kansallispuistoon: 8 km

Tähän kauniin harmaaseen hirsitupaan mahtuu 2-4 henkilöä.

Kämppä tarjoilee mahdollisuuksia täydelliseen irtiottoon arjen kiireistä; Päivällä voit käydä kansallispuistossa, illalla voit huuhtoa päivän hiet pois puusaunan löylyissä ja kokata itsellesi tuhdin aterian nuotiolla.

Arvosteluissa mökkiä kehutaan siistiksi ja nopeasti lämpeäväksi. Myös paikan rauhallinen tunnelma saa kehuja. Käy lukemassa lisää arvosteluita täältä.*

Metsästys ja kalastus

Hiidenportissa retkeilijöiden lisäksi paikka sopii erityisen hyvin metsästäjälle; Vieressä ovat mökinomistajan omat lähes 400 ha metsästysmaat, kuten myöskin valtion metsästysmaat. Lupia saat kämpän omistajalta hintaan 30€/vrk. Saat yhteystiedot varauksen yhteydessä.*

Mökin vierestä menee kapea joki, jonka rannalla oleva venootti (veneen ja kanootin välimuoto) on mökkeilijöiden käytettävissä. Kilometrin päässä mökistä, Rimpisuolla on toinenkin venootti, jota vuokraajat saavat käyttää. Rimpisuolla on mahdollisuudet myös majavanpyyntiin.

Kämpän pihamaalta löytyy myös häkki ja koppi koiralle.

➡️ Tutustu ja lue lisää täältä*

2. Talastupa – pieni punainen tupa kätkee sisäänsä monipuolisen varustelun

Etäisyys Hiidenportin kansallispuistoon: 6 km

Talastuvan kahdelle sohvasängylle sopii nukkumaan 2-4 henkilöä.

Tämän suloisen pienen tuvan terassilla kelpaa istuskella kuuntelemassa luonnon ääniä tai ihastelemassa tähtitaivasta, ehkä jopa revontulia.

Tässäkin mökissä pääset huuhtelemaan päivän pölyt pois puusaunan löylyissä. Ruuanlaitto onnistuu rennosti kaasuliedellä tai nuotiopaikalla.

Arvosteluissa kämppää kehutaan toimivaksi pikkumökiksi, josta löytyy kaikki tarvittava. Käy lukemassa arvosteluita mökin esittelysivulta.*

Metsästys

Tämäkin mökki sopii hyvin myös metsästysreissujen tukikohdaksi; Vieressä ovat mökinomistajan omat lähes 400 ha metsästysmaat, kuten myöskin valtion metsästysmaat. Lupia saat kämpän omistajalta hintaan 30€/vrk. Saat yhteystiedot varauksen yhteydessä.*

Kämpän pihamaalta löydät kaksi koiranhäkkiä ja -koppia. Huomaa kuitenkin, että kovin suurikokoiset koirat eivät sovi koppeihin.

➡️ Tutustu ja lue lisää täältä*

3. Haaranperä – isompien porukoiden tukikohta järven rannalla

Etäisyys Hiidenportin kansallispuistoon: 22 km.

Sijainti mapsissa

Maastokartta

Onko teillä kasassa isompi porukka? Siinä tapauksessa suunnatkaa Kuhmon puolella sijaitsevaan Haaranperän eräkämppään.* Kämppään mahtuu jopa 12 henkilöä ja se sijaitsee kauniilla paikalla Haarajärven rannalla.

Kaakana kottoo -YouTubekanavalta löydät hyvän videoesittelyn Haaranperän eräkämpästä!

Haaranperän eräkämppää on kunnostettu vuonna 2022 ja arvosteluissa se saa kehuja* tilavuudestaan, tunnelmastaan sekä ympärillä näkyvien eläinten ja lintujen määrästä.

Mökissä ei ole sähköjä. Valaistus hoidetaan kynttilöillä ja ruoat voit säilyttää maakellarissa. Veden saat kaivosta ja ruoan voit laittaa kaasuliedellä tai nuotiopaikalla, uunia ei ole. Kämppä lämpenee varaavalla takalla sekä kamiinalla.

Kämpän varustelussa on otettu huomioon myös pikkulapset: Kämpästä löytyy pinnasänky sekä syöttötuoli.

Metsästys ja kalastus

Tämä kämppä sopii mainiosti metsästäjälle ja kalastajalle. Vuokraan kuuluvalla soutuveneellä pääset järvelle kalastamaan. Valtion metsästysmaat sijaitsevat niin lähellä, että voit lähteä pyyntireissulle vaikka kävellen.

Pienriista-alue: 5619 Etelä-Kuhmo.

Kalastus: Haarajärvi ja -joki. Huom. Haarajärveen voi ostaa verkkoluvan kämppäasiakas 6 euroa/verkko. Joessa kalastus valtion vesillä viehekalastusluvalla koko Suomi (1401).

➡️ Tutustu ja lue lisää täältä*