Tekisikö mielesi lähteä esimerkiksi uimaan tai eväsretkelle rauhalliseen paikkaan? Tutustu Kuhmon Harakkasaareen!

Mikä?

  • Harakkasaari on ristin muotoinen harjusaari Kuhmon Lammasjärvellä
  • Sijaitsee Kalevalan alueella, 4km keskustasta
  • Saari liitettiin vuonna 2020 Lentuan luonnonsuojelualueeseen

Näin löydät perille:

Harakkasaareen suunnistaessa auto kannattaa jättää Kalevala camping -alueen portilla sijaitsevalle parkkipaikalle. Tämän jälkeen suuntaa sisään leirintäalueen porteista. Asfalttitien haarautuessa suuntaa vasemmalle. Hetken käveltyäsi näet alarinteessä hiekkarannan, josta myös saareen johtava kannas alkaa.

Huom! Ole tarkkana, jos käytät Google mapsia navigointiin. Se ohjaa ihmiset usein väärälle paikalle. Tässä on maps-linkki oikeaan paikkaan.

Kuhmon Harakkasaari ilmakuva

Historiaa

Ihmiset ovat vierailleet saarella jo kauan. Sieltä on löydetty kvartsi-iskoksia, sekä pyyntikuoppia. Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko saarella asuttu esihistoriallisella ajalla, vai onko se ollut vain metsästys- ja/tai taukopaikka. Arkeologinen selvitys on parhaillaan käynnissä.

Nykyisin saari on puhtaasti virkistyskäytössä. Kuhmolaiset vierailevat saarella kaikkina vuodenaikoina.

Saaresta tuli hiljattain myös osa Ystävyyden puistoa, kun se liitettiin Lentuan luonnonsuojelualueeseen. Ystävyyden puisto on vuonna 1990 perustettu useamman suojelualueen ryhmä. Se perustettiin takaamaan metsäpeuroille turvallisia elinympäristöjä.

”Elämää harjuilla ja hiekoilla – Harakkasaaren kertomuksia” -taskuluontopolku opettaa sinulle mielenkiintoisia asioita Harakkasaaren ja Kuhmon historiasta. Lataa puhelimeesi tai tulosta mukaasi, niin saat saarivisiittiisi lisää syvyyttä!

Retkeily

Harakkasaarella pääsee tulistelemaan uudella, kesällä 2021 rakennetulla nuotiopaikalla. Muista tarkistaa metsäpalovaroitus ennen nuotion tekoa.

Harakkasaaren nuotiopaikka

Saarella ei ole merkittyjä reittejä, mutta polkuja pitkin pääset tutustumaan saaren jokaiseen kolkkaan. Saari on pieni, joten eksyminen on mahdotonta.

Saaressa vierailuun voi yhdistää kätevästi käynnin Luontokeskus Petolassa, joka sijaisee lähellä, noin kilometrin päässä. Petolan henkilökunta kertoo mielellään saaren, sekä muunkin Kuhmon luonnosta.

Harakkasaaren luontoa
Harakkasaaren luontoa

Harakkasaaren kesä: sup-lautailua, uimareissuja ja hiekalla lekottelua

Kesällä vedet ovat usein matalalla ja tuolloin saareen pääseekin kätevästi kahlaamalla! Saari yhdistyy mantereeseen kannaksella, jota pitkin kävellessä et välttämättä kastele edes polviasi. Paikka kartalla. Erityisesti lapsille saareen kävely voi tuntua hyvinkin erikoiselta seikkailulta.

Kävelijä Harakkasaaren harjun päällä

Voi saareen saapua myös vesiteitse. Esimerkiksi sup-lautailuun kohde sopii mainiosti. Hiekkarannalle pääsee rantautumaan myös kanootilla tai vaikka moottoriveneellä, varovaisuutta noudattaen.

Sup-laudan voit vuokrata viereisestä Hotelli Kalevalasta! Vaihtoehtoisesti oman laudan, tai retkeilyvälineitä voit ostaa HauSportista.

Kesällä saaren parasta antia ovat ehdottomasti sen hiekkarannat. Paikka on oivallinen auringonpalvontaan, sillä aurinko pääsee paistamaan saareen kellon ympäri.

Harakkasaaren uimaranta
Petanquen pelaamista Harakkasaaressa
Paikka sopii mainiosti esimerkiksi hellepäivän viettoon. Tässä petanque-kuulaa viskoo kuhmolainen taiteilija Paula Vilmi.

Paikalliset suuntaavat hellepäivinä saareen eväsretkille, pelaamaan pihapelejä, sekä tietenkin uimaan. Huomioi kuitenkin lasten kanssa, että ranta on äkkisyvä.

Harakkasaaren talvi

Harakkasaareen menevä kelkkaura

Talvella Kuhmon kattava latuverkosto kiertää myös Harakkasaaren ympäri. Hiihtoretkeä voi pidentää sivakoimalla muihinkin Lammasjärven kolkkiin, mäkisempää maastoa haluava suuntaa viereisen Kalevalan hiihtokeskuksen maastoihin.

Latukone Harakkasaaren ladulla

Kävelijöitäkin on muistettu. Hiihtoladun viereen ajetaan kävelijöille oma reittinsä. Kaikki pääsevät nauttimaan ulkoilusta, välineistä riippumatta!

Harakkasaaren hiihtolatu ja talvikävelyreitti

Muuta Kuhmossa:

Majoitu aivan Harakkasaaren vieressä: Hotelli Kalevala.

Toinen helppo, mutta upea retkipaikka lähellä keskustaa on Pajakkakoski. Lue lisää täältä.