Mikä

Kieverrysjärvet on vanhojen metsien suojeluohjelmaan kuuluva kohde eteläisessä Kuhmossa. Paikka on hyvä kohde päiväpatikoinnille tai pienelle melontaretkelle. Kieverryksen kierros -reitti kulkee pienien järvien rantoja pitkin. Reitti on suhteellisen tasainen ja lyhyt, joten tänne voi lähteä koko perheen voimin!

Reitit

Parkkipaikka

Google maps

Kieverrysjärvien ympäri kulkee noin viiden kilometrin mittainen retkeilyreitti ja reitin varrella on kaksi taukopaikkaa; Porojärven tulipaikka sekä Juolungansalmen laavu.

Järvillä voi käydä myös melomassa. Matkaa parkkipaikalta laavulle tulee meloen pari kilometriä. Älä melo Kieverrysjoelle, se on rajavyöhykettä! Vyöhyke on merkattu maastoon kylteillä.

Kieverrysjärvien historiaa

Suomen ja Venäjän raja kulki Kieverrysjärvien poikki Stolbovan rauhasta 1617 aina 1840-luvulle. Tämän jälkeen rajaa siirrettiin hieman idempään, parin paikallisen talonisännän toiveesta. Osa heidän tiluksistaan oli Venäjän puolella, mutta he maksoivat veronsa Suomeen. Nykyisinkin rajavyöhyke kulkee lähellä retkeilyreittiä.

Ennen teiden rakentamista Kieverrysjärvet olivat tärkeä kulkupaikka niin laukkukauppiaille, kuin sotaväelle ja pakolaisille. Kulkijoista muistuttaa tänäkin päivänä merkkipuu, jossa vanhin vuosiluku on 1833.

Hukkasalmessa eräälle kulkijalle kävi huonosti. Salmi saa nimensä siitä, että sinne on vuonna 1882 hukkunut 10-vuotias paimenpoika, Matovaaran Juho Nikitas Erkinpoika Kähkönen. Salmessa on pieni muistomerkki tänäkin päivänä.

Kokemuksia Kieverrysjärvistä – ruskaretki syksyllä 2022

Lähdimme kiertämään Kieverrysjärvien reittiä sukulaiseni Saaran kanssa syyskuussa 2022.

Ajankohta oli mainio, sillä ruska oli juuri parhaimmillaan. Väri-ilottelua sai ihastella jo ajomatkalla. Kieverrysjärvien lähtöpaikalle ajellaan Lieksantietä pitkin. Loppumatkasta käännytään hiekkatielle. Tie oli oikein hyvä, ei isoja kiviä, kuoppia tai muitakaan haasteita.

Reitin ensimmäinen laavu tulee vastaan heti alussa, mutta me emme siihen jääneet, vaan lähdimme eteenpäin. Polku on kapeahko, mutta sitä oli hyvä kävellä, sillä juuria ja kiviä ei näkynyt paljoakaan. Pysähtelimme jatkuvasti ihastelemaan ruskaa, joka oli täyttänyt niin puut, kuin maankin väreillään.

Täällä pääsee näkemään luonnontilaista metsää. Välillä vastaan tulee kauan sitten palaneita puita, keloja ja naavaa riittää myös.

Hukkasalmen kohdalla vastaan tulee pieni puinen muistomerkki. Vuonna 1882 salmeen hukkui 10-vuotias Juho Kähkönen, jonkerilainen paimenpoika. Paikalta löytyy toinenkin merkki entisajan elämästä; polkua jatkettaessa vastaan tulee myös merkkipuu, jonka vanhin vuosiluku on vuodelta 1833!

Suunnilleen puolimatkassa reittiä polku poikkeaa erityisen lähellä rajavyöhykettä. Rajavyöhykettä merkkaavat kyltit ovat lähimmillään vain reilun metrin päässä retkeilyreitistä!

Hieman ennen laavua polku sukeltaa hieman synkeämpään metsään, jossa vastaan tulee valtava siirtolohkare. Se näytti mielestämme aivan tankilta, huomaatko sinä?

Kieverrysjärven laavu sijaitsee kauniilla paikalla järven pohjoisrannalla. Itse laavu on hyvässä kunnossa ja joku on jättänyt sinne pressunkin, jonka saa halutessaan tuulensuojaksi.

Tällä kertaa muistin analysoida ympäristön myös telttailijan kannalta. Tuumasin, että teltalle on näin kivikkoisessa maastossa vaikea löytää paikkaa, mutta riippumattoilijat ja laavussa nukkuvat saavat hyvät yöunet.

Eväät söimme rauhassa maisemaa ihastellen. Loppumatka oli melko helppokulkuista polkua kangasmetsässä. Kun aloimme lähestyä parkkipaikkaa, huomasimme, että joku on tehnyt Porojärven nuotiopaikalle isot tulet. Karavaanari oli leiriytynyt parkkipaikalle retkemme aikana ja valmistautui ruoanlaittoon.

Kieverrysjärvet ovat mainio retkikohde vanhoista metsistä, järvistä ja soista pitävälle kulkijalle. Reitti ei vaadi kovaa kuntoa ja on sen vuoksi sopiva aloittelevallekin retkeilijälle.

Jos tämä reitti ei tyydyttänyt retkeilynälkääsi, käy samalla reissulla myös lähistöllä sijaitsevalla Jonkerinsalon Hiidenportilla!