Etsitkö uimapaikkaa Kuhmosta? Valinnanvaraa riittää, sillä paikkakunnalta löytyy hurjat 1438 järveä! Haluaisitko uimaan aivan kaupungin keskustassa palveluiden äärellä vai sittenkin erämaarannalle, jossa ei ole ketään muita? Molemmat onnistuvat!

Uimapaikat Kuhmon keskustassa tai max 5 kilometrin päässä:

Ruukinranta – Kuhmon kaupungin virallinen uimaranta

Parkkipaikka

Ruukinranta on Kuhmon kaupungin virallinen uimapaikka, jossa pääsee uimaan vuoden ympäri. Kesäisin pukukopit ovat avoinna kaikille, talvella niihin pääsee, kun haet avaimen kaupungintalolta tai uimahallilta maksua vastaan.

Ranta sopii hyvin lapsille. Hiekkainen pohja syvenee hitaasti. Suunnilleen laiturin pään kohdalla pohja muuttuu mutaisemmaksi.

Aivan rannan vieressä on Kuhmo-talo -konserttisali, josta paikkakuntalaiset ovat ylpeitä. Pakkaa uima-asu laukkuusi kun lähdet esimerkiksi kamarimusiikkikonserttiin ja mene sen jälkeen tunnelmalliselle ilta-uinnille!

Mattolaituri – virkistävän viileä vesi

Parkkipaikka

360 -kuva

Mattolaituri sopii sinulle, joka haluat todellista viilennystä, etkä pelkää mustaa vettä.

Mattolaituri sijaitsee aivan kirjaston ja Pajakkakosken vierellä. Kosken läheisyyden takia vesi vaihtuu usein eikä pääse lämpenemään liikaa. Kaikenikäiset paikalliset rakastavat hyppiä laiturilta veteen. (Omalla vastuulla!) Paikalla ei ole pukukoppia, mutta voit vaihtaa vaatteesi kirjaston vessassa.

Harakkasaari – kävele saareen piknikille ja uimaan

Kuhmon Harakkasaari ilmakuva

Parkkipaikka

Katso tarkemmat reittiohjeet Harakkasaaresta kertovasta blogijutusta.

Harakkasaari sijaitsee neljän kilometrin päässä keskustasta, aivan Hotelli Kalevalan vieressä.

Tällä hiekkaharjusaarella voit yhdistää uimareissun, retkeilyn ja nuotiokokkailun. Saari on Metsähallituksen omistuksessa oleva luonnonsuojelualue ja sieltä löytyy nuotiopaikka ja ulkohuussi.

Harakkasaareen pääsee ilman venettäkin kahlaamalla saaren ja mantereen välistä kannasta pitkin. Veden ollessa matalimmillaan se ylettää nilkkoihin, toisinaan taas reiteen. Kaupungin puoleiset rannat ovat äkkisyviä, itäpuolella taas loivempia. Pohjan muodot voit tarkistaa maastokartasta.

Lue lisää Harakkasaaresta täältä.

Erämaisia rantoja Kuhmossa

Lentua – melo järvelle ja etsi itellesi yksityinen uimaranta

Melojia ja kanootti hiekkarannalla Kuhmon Lentualla
Kuva: Metsähallitus/Harri Tarvainen

Lentuajärvi on unelmakohde hellepäivänä. Hiekkarantoja näkyy kaikkialla. Hyvällä tuurilla saatat bongata metsäpeuran aurinkoa ottamassa. KoeKainuu suositteleekin ottamaan alle veneen tai kanootin ja lähtemään saarihyppelylle! Tunnetuin ranta on Isohiekka.

Minne parkkeeraan auton melontareissun ajaksi? Lentuan länsipuolella Timoniemi on hyvä paikka, itäpuolella taas Isojoen parkkipaikka.

Saat lisätetoa Lentuasta tästä artikkelista.

Roukonpuro – turvallinen matala hiekkaranta

Parkkipaikka Huom! Tie ei sovellu madalletuille autoille.

Roukonpuron ranta on kuhmolaisille rakas. Se sijaitsee n. 20 kilometrin päässä Kuhmon keskustasta. Rannalla ei pukukoppia lukuunottamatta ole mitään palveluita, mutta aivan vieressä sijaitsee Syväjärvi, jossa on kesäkahvio, nuotiopaikkoja ja mökkejä.

Tällä erämaisella rannalla on mukava käydä lastenkin kanssa, sillä vesi on todella matalaa. Lapset myöskin rakastavat kiipeillä rannalta löytyvillä kiviröykkiöillä. Pääset lukemaan Roukonpurosta lisää siitä kertovasta artikkelista.