Tahtoisitko talvipyöräilemään, tai hiihtolenkille koiran kanssa? Lähde Kuhmon Tulijärvelle! Kuhmon kaupunki avasi Tulijärven 10 kilometrin mittaisen lenkin kevättalvella 2021 monipuolisempaan käyttöön.

Tietoa Tulijärven lenkistä:

  • Kuhmon keskustasta Kajaania kohti 4 km, Nurmestietä etelään noin 5 km
  • Parkkipaikka löytyy Särkijärven läheltä, peltoaukeaa vastapäätä. Ole tarkkana, parkkipaikkaa ei ole merkattu kyltillä. Kartta.
  • Latu myötäilee osan matkasta Kuhmon UKK -reittiä

Helmikuinen hiihtoretki Tulijärven laavulle

Lähden hiihtämään 10 km mittaista lenkkiä helmikuisena iltapäivänä. Parkkipaikalla ei ole ketään muita, joten tiedossa on ilmeisen rauhallinen lenkki.

Tulijärven parkkipaikan kyltit: Tavlipyöräily sallittu, koiravaljakkohiihto sallittu

Lähden innokkaasti vasta kunnostetulle, aurinkoiselle ladulle. Etukäteen olen lukenut, että reitti on vaativuusluokitukseltaan helppo. Se sopii mainiosti tällaiselle polvivaivaiselle, isoja mäkiä karttavalle hiihtäjälle.

Latu kulkee monipuolisissa maastoissa. Välillä nuorempaa männikköä, toisinaan sukelletaan kuusikkoon. Pysähtelen usein ihailemaan lumisia puita ja luonnon rauhaa. Lupausten mukaisesti mäet eivät ole haastavia.

Tulijärven latu
Tulijärven latu

7,5 km hiihdettyäni saavun Tulijärven rannassa sijaitsevalle laavulle. Olen pakannut mukaani pienet eväät, joista halusin nautiskella laskevaa aurinkoa ihaillessa. Paikalla on lapsiperhe, joten tulentekohommiin ei tarvinnut ryhtyä. Hyvä niin, sillä pysähtyessäni alan nopeasti tuntemaan oloni kohmeiseksi; pakkanen kiristyy ja olen aivan hikinen.

Tulijärven laavu

Perhe lähtee ja jään yksin paistamaan eväsleipääni. Kuulen ainoastaan tuulen huminan ja palokärjen nakuttelun läheisessä puussa.

Tulijärven laavun nuotiopaikka

Välipalan jälkeen hiihdettävää on vielä 2,5 kilometriä. Laavun jälkeen tulee reitin jyrkin mäki. Se sopiikin siihen hyvin, sitä kavutessa sain vähän lämmiteltyä kylmettynyttä kroppaani. Ylämäen jälkeen tulee myös lyhyt jyrkkä alamäki ja heti sen vieressä on tien ylitys. Tarkkana siis tässä kohtaa!

Loppumatkan latu mutkittelee metsässä lähellä Nurmestietä. Autolle palaa jäätynyt, mutta virkistynyt hiihtäjä.

-Kerttu

Hiihtäjä Tulijärven reitin parkkipaikalla
HauSport Riikan valjakkohiihtovinkit

Haaveiletko valjakkohiihdon aloittamisesta? Lue HauSportin Riikan vinkit aloittelevalle valjakkohiihtäjälle!