Kuhmon Syväjärvi on mainio kalastus- ja retkipaikka kaikenikäisille kulkijoille. Helppokulkuisessa maastossa on hyvä nauttia luonnon rauhasta. Järvestä saatat napata mukaasi vaikkapa kirjolohen!

*Artikkeli sisältää Lomarenkaan mainoslinkkejä. Kun varaat mökin linkin kautta, et maksa enempää kuin muutkaan, mutta KoeKainuu saa pienen komission. 1% Koe Kainuu -toiminimen tuotoista lahjoitetaan vuosittain Luonnonperintösäätiölle. Kiitos kun tuet KoeKainuun toimintaa!

Lapsi heittämässä virveliä Syväjärvellä
Syväjärven kesäkahvila
Kesäisin Syväjärvellä palvelee myös 4H-yhdistyksen kesäkahvio

Mikä Syväjärvi?

Syväjärvi sijaitsee 20 kilometriä Kuhmon keskustasta luoteeseen, kohti Sotkamoa. Se on Metsähallituksen hallinnoima virkistyskalastusalue. Alueella on järven lisäksi retkeilyreitti sekä majoitusmahdollisuuksia mökissä tai matkaparkissa.

Kartta

Syväjärvellä pääset kalalle vaikka lenkkarit jalassa

Kalastajan koukkuun voi tarttua kirjolohi, siika, ahven tai harjus. Järveen istutetaan kalaa säännöllisesti ja siellä kalastamiseen tarvitset erillisen luvan. Luvan voit ostaa Eräluvat -verkkosivulta, puhelinpalvelusta ( 020 69 2424 ) tai paikan päältä automaatista, joka toimii kolikoilla.

Syväjärven kahvilarakennus

Syväjärvellä et tarvitse erikoisia kalastusvarusteita. Ympäri järveä löytyy heittopaikkoja, joille pääset pitkospuita pitkin kuivin jalkinein.

Henkilö pitkospuilla Syväjärven rannalla

Keskemmälle järveä pääset vuokrattavalla soutuveneellä. Lisätietoa veneiden vuokrauksesta löydät Luontoon.fi -sivulta.

Syväjärvi, veneitä ja kalastajia


Syväjärven helpot reitit houkuttelevat retkeilemään

Järven ympäri kulkee sinisillä merkeillä merkattu polku, joka on noin viiden kilometrin mittainen. Polku kulkee enimmäkseen kuivassa harjumaastossa. Vastaan tulee myös soisia osia, mutta niihin on rakennettu pitkospuut.

Syväjärven retkeilypolkua

Järveä on hyvä lähteä kiertämään lastenkin kanssa, sillä reitin voi puolittaa järven yli menevän kävelysillan avulla. Taukopaikkoja on tiheässä; matkan varrelta löytyy kolme tulipaikkaa, yksi laavu, sekä vuokrakota.

Syväjärven laavu
Syväjärven laavu

Järven kaakkoiskulmassa reitti kulkee hetken yksityishenkilön mailla. Älä siis mene haahuilemaan siellä olevan mökin pihamaalle! Kyseisessä kulmassa on myös pieni hakkuuaukio, jonka kohdalla polku katoaa hetkeksi, mutta löydät sen kyllä uudelleen, kun seurailet järven rantoja.

Lähistöltä löytyy myös Roukonpuron upea uimaranta, jolle voit kävellä Syväjärveltä polkua pitkin. Huomaa, että kyseistä polkua ei huolleta.

Syväjärvi ja kelopuu

Syväjärven majoitus: mökissä, asuntoautossa tai teltassa

Telttailijoille ja karavaanareille on osoitettu omat alueensa. Jokamiehenoikeudella telttailu on sallittua myös alueen tulipaikoilla ja laavulla, mutta Metsähallitus suosittelee telttailemaan teltta-alueella.

Syväjärven vuokramökit

Mukavin tapa majoittua Syväjärvellä on ottaa vuokramökki aivan järven viereltä. Paikalla on neljä hirsimökkiä, joissa kaikissa on samanlainen varustus:

  • Henkilömäärä max 6: 2 kerrossänkyä ja yksi levitettävä vuode
  • Keittonurkkauksessa keittolevy, (ei uunia) mikro, kahvinkeitin ja jääkaappi
  • Sähkölämmitys ja -valaistus, lisänä varaava takka

Mökit sopivat mainiosti kalastajalle. Mökin kuistilta matkaa Syväjärvelle tulee vain 150 metriä ja rannassa oleva soutuvene on vuokralaisten käytössä. Arvosteluissa järveä kehutaan kalaisaksi ja mainioksi kalastuskohteeksi myös lapsille.

Kalastuksentäyteisen päivän jälkeen voitte suunnata saunaan, joka on kaikkien mökkien yhteiskäytössä. Mökkivuokraan kuuluu 1 h saunavuoro päivittäin ja vuoro varataan saunalta löytyvältä vuorolistalta. Mökkien arvostelijat kehuvat saunan löylyjä hyviksi.

Nappasitko kirjolohen ja haluat tehdä siitä iltapalaa? Tunnelmallisen grillikodan käyttö kuuluu myös mökkivuokraan!

Käy tutustumassa mökkeihin tarkemmin Lomarenkaan sivuilla:

Mustikka Puolukka Lakka Karpalo

Tervetuloa ihastumaan tähän kalastajien suosikkikohteeseen!

Aivan Syväjärven vieressä on myös upea Roukonpuron ranta.

Kuhmossa riittää erinomaisia kalapaikkoja. KoeKainuu suosittelee tutustumaan myös Lentuankoskeen ja Pajakkakoskeen!