Mikä Pajakkakoski?

Kartta

Haluaisitko päästä rauhoittumaan, bongailemaan lintuja tai vaikkapa kalastamaan helposti, kävelymatkan päässä Kuhmon torilta? Käy tutustumassa Pajakkakoskeen, niin ymmärrät, miksi sillä on niin suuri asema paikallisten sydämissä.

Koskelle pääsee helposti. Sinne tulee matkaa torilta 1,3 km. Kosken vieressä on kaksikin parkkipaikkaa, toinen keskustan, toinen pappilan puolella. Parhaiten Kuhmon rauhasta pääset nauttimaan, kun suuntaat koskelle kävelemällä rantaraittia pitkin.

Äiti ja lapsi koskella
Koskella käynti tuntuu lapsellekin jännittävältä seikkailulta! Kuvassa myös kajaanilainen bloggaaja Minna Heikkinen.

Pajakkakosken historiaa

Pajakkakosken vedet laskevat Oulujärveen ja jatkavat siitä aina Perämerelle saakka, joten se kuuluu Oulujoen vesistöön. Jokea pitkin on kuljetettu aikoinaan valtavat määrät tervatynnyreitä, sekä tukkeja.

Pajakkakosken historian tärkeänä kulkureittinä näkee yhä todella selvästi, sillä siellä pääsee kävelemään vetomöljän päällä vielä tänäkin päivänä!

Pajakkakosken vetomöljä


Vetomöljä = Suurimpiin koskiin tehtyjä kivilaitureita, joiden avulla veneet saatiin vedettyä kosken ohi ylävirtaan.

Voit lukea möljistä lisää Lähtisitkö? -blogista.

Kalastamaan esteettömästi pyörätuolissa tai pikkukengissä

Kalastajat rakastavat Pajakkakoskea. Eniten kalastajat havittelevat taimenta tai harjusta, mutta saattaa koukkuun tarttua myös hauki. Rannoilla näkee kalamiehiä aina pikkulapsista ikääntyneisiin.

Vetomöljältä perhoa pääsee viskomaan vaikka pyörätuolista! Parkkeeraa auto Pappilan puolelle, sieltä pääset möljälle esteettömästi.

Tarkemmin kosken kalastussääntöihin pääsee tutustumaan Kalalla Kainuussa -sivustolta.

Valokuvaajan Pajakkakoski

Valokuvaaja Pajakkakoskella

Pajakkakoski tarjoaa todella monipuolisia mahdollisuuksia valokuvaukseen. Etenkin möljän päältä kirkkoa kohti avautuva näkymä on yksi Kuhmon ikonisimpia maisemia. Voit kuvata myös lintuja, tai ottaa vauhdikkaita toimintakuvia kalastajista. Pappilan ympäristö tarjoaa upean historiallisen miljöön vaikkapa hääkuville.

Pajakkakoski ja Kuhmon kirkko


Ota eväät mukaan ja nautiskele rauhasta

Ehkä parasta Pajakkakoskella on kuitenkin olla tekemättä yhtään mitään. Kokeile lähteä rauhalliselle kävelylle ja pysähtele ihailemaan luonnon yksityiskohtia. Polkuja menee kummallakin puolen koskea ja reittien varsilta löydät välillä myös pöytiä ja tuoleja, joille istahtaa pitämään eväshetkeä.

Pappilan niityllä on myös tulipaikka, mutta tarvitset sinne omat polttopuut. Muista myös olla tulistelematta metsäpalovaroituksen aikaan!

Käy tutustumassa myös Lintumetsän polkuun, joka alkaa Pappilan puolen parkkipaikalta. Lähde kohti koskea ja käänny hiekkatiellä vasemmalle. Polku johdattaa sinut kauniiseen metsään Pappilan taakse.

Muita helppoja luontokohteita Kuhmossa:

Upea hiekkaranta ja kauniit ladut – Kuhmon Harakkasaari on helppo retkikohde koko perheelle

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.