Kansikuva: Esko Kinnunen
Mikä Lentuankoski?
Lentuankoski on on suurin Kuhmon yli 200:sta koskesta. Se on yksi Kuhmon suosituimpia luontokohteita ja siellä käy niin retkeilijöitä kuin kalastajiakin.
Kuinka Lentuankoskelle löytää?
Lähde Kuhmon keskustasta kohti Lentiiraa. Noin kymmenen kilometriä ajettuasi näet kyltin, joka opastaa koskea kohti. Käänny vasemmalle Lentuankoskentielle. Tämän tien päästä löydät Lentuankosken leirintäalueen, joka sijaitsee pienemmän kosken vieressä. Isommalle Lentuankoskelle päästäksesi käänny 3,5 km jälkeen Niska-ahontielle ja ajele sen päähän. Matkaa Kuhmon keskustasta kertyy 14 kilometriä.
Huom! Joskus Google maps saattaa yrittää opastaa sinua väärälle puolelle koskea. Tarkista, että reittisi päättyy kosken itäpuolelle, koska kaikki reitit ja laavu sijaitsevat siellä.
Lentuankosken historiaa
Lentuankoskea pitkin vedet laskevat Kuhmon suurimmasta järvestä, Lentuajärvestä, alas Lammasjärveen. Koski on ollut aikoinaan tärkeä kulkureitti. Lentuajärveltä on löydetty merkkejä kivikautisista asuinpaikoista. Ovatkohan silloisetkin ihmiset laskeneet koskea alas, päästäkseen uusille metsästys- ja kaupantekomaille?
Lentuankoski toimi pitkään kuljetusreittinä. Se oli yksi suurimmista koskista, johon tervansoutajat törmäsivät matkalla Ouluun. Tervankuljetusreissut olivat vaarallisia matkoja ja veneet oli erityisen hankala saada kuljetettua takaisin ylävirtaan. Siksi suurimpiin koskiin rakennettiin möljät.
Möljä = Kivinen rannan suuntainen laituri, jota pitkin pystyi kävelemään ja vetämään venettä ylävirtaan.
Lue lisää möljistä Lähtisitkö? -blogista.
Myös tukit sujahtivat kosken kautta kätevästi eteenpäin ja möljät toimivat apuna myös niiden kanssa. Möljiä on ollut muuallakin Oulujoen vesistössä, mutta suurin osa on patojen rakentamisen myötä jäänyt joko veden alle tai kuivalle maalle. Kuhmon 200 koskesta vain yhdessä on pato! Tämän johdosta möljiä pääsee katselemaan ja niiden päällä voi kävellä vieläkin.
Koski kuuluu vuonna 1990 perustettuun Lentuan luonnonsuojelualueeseen, joka taas on osa Ystävyyden puistoa. Alueesta pohdittiin aikoinaan jopa kansallispuistoa ja toisinaan Lentuan aluetta ehdotetaan muutettavaksi kansallispuistoksi tänäkin päivänä.
Lentuankoski on Kuhmon komeimpia retkipaikkoja
Lentualla risteilevistä poluista voit suunnitella erimittaisia retkiä erikuntoisille kulkijoille.
Kosken kuohuja voi ihastella lähietäisyydeltä möljän päältä. Tämän jälkeen voit jatkaa kulkuasi metsän puolelle, vaikkapa kauniilla paikalla sijaitsevalle leirintäalueelle saakka.
Reitti-idea: Leirintäalueelta Kallioniemeen ja takaisin
Pitkiin vaelluksiin Lentuan reitistö ei riitä, mutta siellä on mahdollista tehdä noin kahdeksan kilometrin mittainen patikka. Aloita leirintäalueelta, kävele isolle Lentuankoskelle, jatka siitä hiekkatietä Kallioniemelle vievälle metsätielle/polulle. Kallioniemen laavu on mainio puolimatkan taukopaikka, jonka jälkeen voit palata samaa reittiä takaisin.
Huomaa, että Kallioniemen ympäristössä reitti voi olla paikoin haastava, kivien ja juurien runsaan määrän takia.
Kalastus Lentuankoskella
Koski on erinomainen kalastuspaikka. Eniten kalastajat havittelevat Lentuanjärvellä kasvaneita komeita taimenia. Myös harjukset viihtyvät koskella. Lue kalastuksesta tarkemmin Kalalla Kainuussa -sivustolta.
Lentuankoski talvella
Koskella pääset vierailemaan vuoden ympäri. Niska-ahontie aurataan talvellakin. Koskelle johtavaa polkua ei aurata, mutta kävijöitä riittää sen verran, että polku tamppautuu kulkukelpoiseksi.
Yksi parhaita hetkiä koskella vierailuun on kova pakkanen. Silloin koskesta nouseva kosteus kuorruttaa viereiset puut upean näköisiksi. Pääset myös ihastelemaan urheita koskikaroja, jotka sukeltelevat kosken pohjaan ruokaa hakemaan – pakkasesta piittaamatta.
Lentuankoski ja Lentuajärvi ovat mainioita paikkoja revontulien katseluun ja valokuvaamiseen.
Vietä hauska talvipäivä liukulumikenkäillen Lentuan ympäristössä! KoeKainuu vuokraa liukulumikenkiä Kuhmon keskustassa.
Lentuankosken esteetön reitti
Kävimme ihastelemassa Lentuankoskea bloggaaja Sanna Kalmarin kanssa syksyllä 2024. Sannan blogista voit lukea kokemuksia Lentuankoskesta ja muistakin Kainuun esteettömistä matkakohteista.
Lentuankoskea pääsee ihailemaan sulan maan aikaan myös pyörätuolissa tai lastenvaunujen kanssa. Parkkipaikalta isolle koskelle johtaa tasainen, esteetön 300 m pitkä hiekkatie, jossa leveyden puolesta mahtuisi kulkemaan vaikka autolla. Koskelle saavuttaessa mennään pienen sillan yli ja tässä kohdataan reitin ainoat kaltevat kohdat. Kyseinen silta näkyy alla olevassa kuvassa etualalla.
Lentuankoskella voit kokeilla myös kalastaa jopa pyörätuolista käsin. Möljällä on kaksi esteetöntä heittopaikkaa, toisen näet alla olevassa kuvassa.
Myös parkkipaikan vieressä oleva WC on esteetön. WC:ssä on leveät ovet ja matala kynnys, mutta ei tukikahvoja.
Laavulle ei johda esteetöntä polkua, mutta tulistelemaan pääsee pyörätuolissakin vuokraamalla parkkipaikalla sijaitsevan kodan, josta voit lukea lisää seuraavassa kappaleessa.
Lentuan laavut ja vuokrakota
Välisuvannon laavu sijaitsee ison Lentuankosken eteläpäässä. Paikalle tulee matkaa parkkipaikalta puoli kilometriä. Toisen laavun löydät Kallioniemestä.
Aivan parkkipaikan vierellä on myös vuokrakota, josta löytyy hyvät grillivermeet. Paikkaa saa vuokrata Metsähallitukselta 35€ päivähintaan. Huomaathan, että kotaa ei ole tarkoitettu yöpymiseen. Kota on mainio tukikohta revontulien odotteluun, koska sen vierestä avautuu mainio näkymä pohjoiseen horisonttiin.
Lentuankoski on upea paikka vuoden ympäri. Tervetuloa rakastumaan tähän kauniiseen luontokohteeseen!
Käy tutustumassa myös Pajakkakoskeen.
Myös upea Harakkasaari on osa Ystävyyden puistoa.
hyvä juttu ja hyvää työtä Kuhmolle
Hei.
Kiitos erinomaisesta jutusta. Pari kommenttia: jutussa aivan oikein todettiin, että Lentuankosken poluille pääse vain Itäpuolelta. Tai pääsee kosken rannalle länsipuoleltakin. Mutta ehdotuksena eikö olisikin erinomainen mahdollisuus rakentaa (riippusilta) kosken yli (vrt. Karhunkierros Kuusamossa). Elämysten ja saavutettavuuden kannalta erittäin perusteltu ratkaisu. Toiseksi tässä voisi vedota Metsähallitukseen, joka valitettavasti on vuosien saatossa heikentänyt po alueen palveluja.
Kiitos sinulle palautteesta ja kommentista! Silta olisi hauska ajatus ja monipuolistaisi paljon alueen patikointi- ja kalastusmahdollisuuksia. Veikkaan, että tuollainen hanke herättäisi aika paljon keskustelua sekä puolesta että vastaan… 🙂