Kansikuva: Esko Kinnunen

Lentuankoski on yksi Kuhmon suosituimpia luontokohteita, eikä syyttä. Lentuankoskella pääset ihastelemaan luonnon mahtia lähietäisyydeltä, ilman pitkää patikointia. Tähän upeaan retkikohteeseen voit ottaa mukaan koko perheen. Osa reitistä on myös esteetön.

Kosken yläjuoksu kesällä. Kuva: Esko Kinnunen

Kuinka sinne löytää?

Lähde Kuhmon keskustasta kohti Lentiiraa. Noin kymmenen kilometriä ajettuasi näet kyltin, joka opastaa koskea kohti. Käänny vasemmalle Lentuankoskentielle. Tämän tien päästä löydät Lentuankosken leirintäalueen, joka sijaitsee pienemmän kosken vieressä. Isommalle Lentuankoskelle päästäksesi käänny 3,5 km jälkeen Niska-ahontielle ja ajele sen päähän. Matkaa Kuhmon keskustasta kertyy 14 kilometriä.

Huom! Joskus Google maps saattaa yrittää opastaa sinua väärälle puolelle koskea. Tarkista, että reittisi päättyy kosken itäpuolelle, koska kaikki reitit ja laavu sijaitsevat siellä.

Google maps

Hurjimmillaan koski on kevättulvien aikaan. Kuva: Esko Kinnunen

Lentuankosken historiaa

Lentuankoskea pitkin vedet laskevat Kuhmon suurimmasta järvestä, Lentuajärvestä, alas Lammasjärveen. Koski on ollut aikoinaan tärkeä kulkureitti. Lentuajärveltä on löydetty merkkejä kivikautisista asuinpaikoista. Ovatkohan silloisetkin ihmiset laskeneet koskea alas, päästäkseen uusille metsästys- ja kaupantekomaille?

Lentuankoski toimi pitkään kuljetusreittinä. Se oli yksi suurimmista koskista, johon tervansoutajat törmäsivät matkalla Ouluun. Tervankuljetusreissut olivat vaarallisia matkoja ja veneet oli erityisen hankala saada kuljetettua takaisin ylävirtaan. Siksi suurimpiin koskiin rakennettiin möljät.

Möljä = Kivinen rantalaituri, jota pitkin pystyi kävelemään ja vetämään venettä ylävirtaan.

Lue lisää möljistä Lähtisitkö? -blogista.

Möljän näkee pienkoneen kyydistä hyvin.

Myös tukit sujahtivat kosken kautta kätevästi eteenpäin ja möljät toimivat apuna myös niiden kanssa. Möljiä on ollut muuallakin Oulujoen vesistössä, mutta suurin osa on patojen rakentamisen myötä jäänyt joko veden alle tai kuivalle maalle. Kuhmon 200 koskesta vain yhdessä on pato! Tämän johdosta möljiä pääsee katselemaan ja niiden päällä voi kävellä vieläkin.

Koski kuuluu vuonna 1990 perustettuun Lentuan luonnonsuojelualueeseen, joka taas on osa Ystävyyden puistoa.

Lentuankoski on Kuhmon komeimpia retkipaikkoja

Lentualla risteilevistä poluista voit suunnitella erimittaisia retkiä erikuntoisille kulkijoille.

Kosken kuohuja voi ihastella lähietäisyydeltä möljän päältä. Tämän jälkeen voit jatkaa kulkuasi metsän puolelle, vaikkapa kauniilla paikalla sijaitsevalle leirintäalueelle saakka. Pitkiin vaelluksiin Lentuan reitistö ei riitä, mutta se on todella kaunis päiväretkikohde koko perheelle.

Koski on erinomainen kalastuspaikka. Eniten kalastajat havittelevat Lentuanjärvellä kasvaneita komeita taimenia. Myös harjukset viihtyvät koskella. Lue kalastuksesta tarkemmin Kalalla Kainuussa -sivustolta.

Koskella pääset vierailemaan vuoden ympäri. Niska-ahontie aurataan talvellakin. Koskelle johtavaa polkua ei puhdisteta, mutta kävijöitä riittää sen verran, että polku tamppautuu kulkukelpoiseksi.

Yksi parhaita hetkiä koskella vierailuun on kova pakkanen. Silloin koskesta nouseva kosteus kuorruttaa viereiset puut upean näköisiksi. Pääset myös ihastelemaan urheita koskikaroja, jotka sukeltelevat kosken pohjaan ruokaa hakemaan – pakkasesta piittaamatta.

Lentuankoski ja Lentuajärvi ovat mainioita paikkoja revontulien katseluun ja valokuvaamiseen.

Lentuankoski – yksi Suomen komeimmista esteettömistä luontokohteista

Koskea pääsee ihailemaan sulan maan aikaan myös pyörätuolissa. Parkkipaikalta isolle koskelle johtaa esteetön 300m pitkä hiekkatie. Myös parkkipaikan vieressä oleva WC on esteetön.

Laavulle ei johda esteetöntä polkua, mutta tulistelemaan pääsee pyörätuolissakin vuokraamalla parkkipaikalla sijaitsevan kodan, josta voit lukea lisää seuraavassa kappaleessa.

Tarvitsetko koskelle mukaasi erityisryhmiin erikoistuneen oppaan? Wild Defi auttaa!
Kuva: Ilkka Mukkala/Kainuun kuvapankki

Lentuan laavut ja vuokrakota

Välisuvannon laavu sijaitsee ison Lentuankosken eteläpäässä. Paikalle tulee matkaa parkkipaikalta puoli kilometriä. Toisen laavun löydät Kallioniemestä.

Aivan parkkipaikan vierellä on myös vuokrakota, josta löytyy hyvät grillivermeet. Paikkaa saa vuokrata Metsähallitukselta 35€ päivähintaan. Huomaathan, että kotaa ei ole tarkoitettu yöpymiseen. Kota on mainio tukikohta revontulien odotteluun, koska sen vierestä avautuu mainio näkymä pohjoiseen horisonttiin.

Välisuvannon laavu Lentuankoskella
Välisuvannon laavulle pääsee talvellakin.

Lentuankoski on upea paikka vuoden ympäri. Tervetuloa rakastumaan tähän kauniiseen luontokohteeseen!

Käy tutustumassa myös Pajakkakoskeen.

Myös upea Harakkasaari on osa Ystävyyden puistoa.