*Yhteistyössä Kuhmon Kamarimusiikki.

Jo vuonna 1989 arvostettu amerikkalainen musiikkilehti Connoisseur kirjoitti, että Kuhmon Kamarimusiikki ”on ehkä maailman paras”. Kesällä 2015 englantilainen Financial Times kertoi, että Kuhmossa ”vallitsee rajoittamaton luova idealismi”. Itävaltalainen Festspiele-musiikkilehti on puolestaan luokitellut Kuhmon festivaalin vuosina 2008−2015 maailman 15 parhaimman musiikkijuhlan joukkoon. 

kuhmofestival.fi

Jo yli viidenkymmenen vuoden ajan joka heinäkuu (paitsi 2020) on Kuhmossa järjestetty Kuhmon Kamarimusiikki. Moni palaa festivaalille vuodesta toiseen. Lue eteenpäin, niin saat tietää syyn!

Mikä:

  • 14 päivää kestävä festivaali Kuhmossa
  • Heinäkuun kaksi keskimmäistä viikkoa
  • Konserttipaikkoja on useita ympäri kaupunkia.
Zoran Marković  ja Jozef Lupták. Kuva: Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer

Kuhmon Kamarimusiikki 2022 – Iluusion taide

Kuhmon Kamarimusiikki soi 52. kerran 10.−23. heinäkuuta. Tällä kertaa teemana on vuodelta 2020 siirtynyt ”Illuusion taide.” Alun perin teeman suunnitteli festivaalin silloinen taiteellinen johtaja Vladimir Mendelsson. Ikävä kyllä Mendelsson menehtyi syksyllä 2021, mutta hänen ohjelmatyönsä ovat nyt viimeistelleet uudet taiteelliset johtajat Minna Pensola ja Antti Tikkanen.

Kahden viikon aikana kuullaan lähes 60 konserttia. Lisäksi luvassa on tuttuun tapaan myös ilmaisia kurssikonsertteja sekä Musiikin ytimessä -tilaisuuksia.

Mikä tekee Kuhmon Kamarimusiikista erityisen?

Aiheeseen perehtymättömällä voi tulla aiheesta mieleen sellaisia sanoja kuin muodollinen, jäykkä, vaikeasti lähestyttävä.

Heitä ennakkoluulosi romukoppaan! Kuhmon Kamarimusiikki yllättää ensikertalaisen omalaatuisella tunnelmallaan. Iso osa festivaalivieraista sekä esiintyjistä palaa Kuhmoon vuodesta toiseen. Todennäköisesti ensivierailusi jälkeen Sinäkin ymmärrät miksi.

”Kuhmon Kamarimusiikki – seurapiirien hienostelua vai sittenkin jotain ihan muuta?” Käy lukemassa Samppanjaa muovimukista -blogin artikkeli Kuhmon Kamarimusiikista! Artikkeli on kesältä 2021.

Soittajat Kontion rannassa Kuhmossa
Maja Bogdanović ja Daniel Rowland Lammasjärven rannalla. Kuva: Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer

Tunnelma

Kuhmon Kamarimusiikissa iloitaan ja rentoudutaan. Esimerkiksi konserttien pukukoodi ei ole kovinkaan tarkka.

Iltaisin, kun päivän konsertit ovat ohi, suuntaavat sekä festivaalivieraat, artistit että henkilökunta legendaariseen Piharavintolaan viinilasilliselle ja istumaan yhdessä nuotion äärelle.

Piharavintola illalla. Kuva: Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer
Päivällä piharavintolassa herkutellaan lounaan parissa. Kuva: Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer

Iloiset kiljahdukset kaikuvat ilmassa, kun ystävystyneet ihmiset eri puolilta maailmaa kohtaavat toisensa jälleen. Moni sanoo, että Kuhmon yöttömässä yössä ei meinaa malttaa mennä nukkumaan ollenkaan. Valo on niin kaunis ja joka puolella on niin mukavia ihmisiä, että heidän kanssaan tekisi mieli jutella koko yö.

Konserttipaikkoja: maailmanluokan konserttisali, metsä ja kaikkea siltä väliltä

Kuhmon Kamarimusiikissa et ole aidatun festivaalialueen vanki. Konsertteja järjestetään ympäri Kuhmoa, välillä jopa keskellä metsää!

Kamarimusiikkifestivaalilla nähdään paljon nuoria taiteilijoita. Tässä hyttysiä uhmaavat Kasmir Uusitupa, Riina Piirilä, Senja Rummukainen ja Tami Pohjola. Kuva: Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer
Alppitorvensoittaja Carlo Torlontano Kuikan kämpällä. Kuva: Lassi Rautiainen / Wildlife Safaris Finland Oy

Tunnetuin ja näyttävin konserttipaikka on tietenkin Kuhmo-talon Lentua-sali. Upea puuseinäinen, aivan erityisen akustiikan omaava sali loksauttaa ensivierailijan leuan taatusti auki. Kuinka näin pienessä erämaakaupungissa voi olla tällainen maailmanluokan konserttisali?

Yleisöä Kuhmo-talon Lentua-salissa
Kuhmo-talon Lentua-sali täpötäynnä. Kesällä 2021 salin istumapaikoista on käytössä puolet koronarajoitteiden takia. Kuva: Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer

Musiikki soi keskustassa myös Kuhmon kirkossa. Ilmaiset oppilaskonsertit järjestetään Tuupalan puukoulun salissa. Myös tämän salin akustiikan suunnittelussa on otettu huomioon Kamarimusiikin tarpeet. Keskustan konserttipaikat kartalla löydät info-sivulta.

Konsertteja löytyy moneen makuun ja usein yleisö saa kokea yllättäviäkin elämyksiä. Esityksissä on yhdistetty klassiseen musiikkiin mm. flamenco- ja swing-tanssia ja jopa räppiä!

Pääset tutustumaan konsertteihin tarkemmin tästä ja ostamaan lippuja tästä.

Kuhmo Kamarimusiikin aikaan: hulinaa, taidetta ja ruokaa

Kamarimusiikin aikaan Kuhmon keskustan tunnelma muuttuu täysin. Vierailijoiden saapuessa kaduilla alkaa melkoinen hulina. Saatat nähdä artistien pyöräilevän konserttipaikasta toiseen soittimet selässä keikkuen.

Tori ja rannat täyttyvät erilaisista pop up -ravintoloista ja -kahviloista sekä torikauppiaista. On ihanaa nautiskella illallista rantaravintolassa auringonlaskua katsellen! Myös taidetta pääsee ihailemaan ympäri kaupunkia, kun kuvataiteilijat pystyttävät näyttelynsä vierailijoita varten.

Tomas Djupsjöbacka selloineen, kuva: Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer

Omia kokemuksiani Kuhmon Kamarimusiikista

Olen ollut itsekin mukana rakentamassa festivaalia kahtena vuotena. Oma tehtäväni oli valvoa asuntolaa, jossa osa artisteista majoittuu. Työ jännitti minua etukäteen, pohdin, sulaudunko joukkoon, kun en itse tämmöisenä raskaamman musiikin ystävänä ymmärrä juurikaan kamarimusiikin päälle.

Äkkiä huomasin, että festivaalin aikaan joka puolella vallitsee yksi ja sama tunne: innostuneisuus. Festivaalitoimistolla on hirveä hulina, mutta innostunut yhdessä tekemisen meininki on selvästi ilmassa. Sama tunne näkyi artistien kasvoilta väsymyksestä huolimatta, kun he saapuivat illalla Kuhmoon, osa toiselta puolen maapalloa!

Voin kertoa, että näin intohimoista yhdessä tekemisen meininkiä en ole kohdannut missään muualla. Väki paiskii pitkää päivää, mutta kaikki jaksavat silti auttaa ja kannustaa toisiaan. Tämä kulissien takana vallitseva mahtava meininki välittyy varmasti festivaalivieraillekin. -Kerttu Komulainen

Kuhmon Kamarimusiikin koronaturvallisuus

Vuonna 2020 festivaali peruuntui koronaviruksen vuoksi, mutta vuonna 2021 tapahtuma järjestettiin jälleen. Konsertteja oli vähemmän kuin normaalivuosina ja yleisön siirtymiset saliin ja sieltä pois tapahtuivat ohjatusti. Kasvomaskin käyttö oli pakollista kaikille yli 12-vuotiaille. Festivaalitiloja puhdistettiin normaalia enemmän.

Vuoden 2021 festivaalista selvittiinkin ilman ainuttakaan koronatartuntaa. Sama on tavoitteena myös vuodelle 2022. Pääset lukemaan ajankohtaista tietoa koronakäytännöistä täältä.

Kuhmon Kamarimusiikin työntekijät
Organisaatio lähdössä lentoon. Kuva: Kuhmon Kamarimusiikki / Stefan Bremer

Käytännön vinkkejä:

  • Majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin. Festivaalin aikaan Kuhmon väkiluku kaksinkertaistuu, joten parhaimmat majoituspaikat viedään käsistä! Katso majoitusvaihtoehdot tästä.
  • Kätevintä on saapua paikalle omalla autolla. Lähin lentokenttä ja rautatieasema ovat Kajaanissa. Kuhmoon pääsee myös busseilla. Keskustassa kaikki on kävelymatkan päässä.
  • Myös liput on hyvä varata etukäteen, loppuunmyydyt konsertit eivät ole mikään tavattomuus! Siirry lippukauppaan tästä. Lippuja saa ostettua festivaalin ollessa käynnissä myös Kaupungintalossa sijaitsevasta lipunmyynnistä. Osoite: Kainuuntie 82.

Festivaalikonkareiden tarinoita pääset lukemaan tästä. Toivottavasti törmäämme myös Sinuun ensi kesänä. Tervetuloa kokemaan Kuhmon Kamarimusiikin upea tunnelma!

Yhteistyössä Kuhmon Kamarimusiikki.

Majoitussuositus:

Hotelli Kalevalassa majoitut upealla paikalla järven rannalla.

Muuta Kuhmossa:

Mitä touhuta konserttien välissä? Tutustu vaikkapa Kuhmon lähiluontoon! Kävele esimerkiksi rantaraittia pitkin Kuhmo-talolta Pajakkakoskelle. Mikäpä sen rentouttavampaa kuin klassinen musiikki ja pieni luontohetki.