Uusi Korpitaival -vaellusreitti mahdollistaa pitemmän patikan tekemisen Kuhmossa. Matkan varrella tulet näkemään monenlaista luonnontilaista metsää. Eläimistöstä tavallisimpia näkyjä ovat majavat ja linnut, mutta alueella liikkuu myös suurempia eläimiä, kuten metsäpeuroja, karhuja ja susia. Reitillä ei ole suuria korkeuseroja, mutta paikoin kapeat polut tuovat mukaan pientä haastetta.

Reitti kulkee kolmen erilaisen luonnonsuojelualueen läpi ja patikkaa kertyy reittivalinnastasi riippuen 55-80 kilometriä. Matkan varrelta löydät monta laavua, autiotupia täällä ei valitettavasti ole.

Korpitaival Retkikartta-palvelussa

Pitkospuut Elimysjärven rannalla, Korpitaival-reitillä

En ole itse kävellyt koko reittiä yhteen pötköön, mutta olen vieraillut kaikilla kolmella suojelualueella, joten pidän itseäni tarpeeksi pätevänä kirjoittamaan ainakin jonkinlaisen kuvauksen reitistä.

1. Kokkamo-Kylmänjärvi – helppoa kulkua harjun päällä

Patikan lähtö (tai päätös) piste löytyy Kuhmon Niemiskylältä Ryönänkankaalta, josta lähdetään Kokkamo-Kylmänjärven Natura-alueelle. Maastokartta/Google maps

Aluksi kuljetaan järvien välissä puikkelehtien, kunnes noustaan korkean harjun päälle. Alkumatkalla polku kulkee osittain talousmetsässä, mutta Rapalampea lähestyttäessä alue muuttuu kokonaan luonnonsuojelualueeksi ja vastaan alkaa tulemaan vanhaa männikköä.

Ihmisiä kävelemässä harjun päällä olevalla polulla

Ensimmäinen taukopaikka on Rapalammen laavu, joka on rakennettu hauskasti vanhaan tervahautaan. Laavun jälkeen polku on helppokulkuista ja reitin kohokohta on uskomattoman kirkas järvi nimeltään Iso-Valkeainen.

Laavu ja nuotiopaikka
Nainen kuvaamassa kirkasvetistä järveä Korpitaival-reitillä

Tämän suojelualueen jälkeen kuljetaan noin kuusi kilometriä hiekkatietä pitkin, kunnes saavutaan Elimyssaloon. Saari-Kiekin laavu tulee vastaan ihan Elimyssalo-osuuden alussa ja se onkin hyvä vaihtoehto ensimmäiseksi yöpaikaksi.

2. Elimyssalo – naavaisten kuusikoiden ja majavien maa

Elimyssalo kuuluu Ystävyyden puistoon ja se tunnetaan erityisesti kahdesta erämaatilastaan, Levävaarasta ja Latvavaarasta. Reitti kulkee vuorotellen upeissa naavaisissa kuusimetsissä, välillä taas ylitetään soita pitkospuita pitkin.

Majavan pato auringonlaskussa Elimyssalossa

Voit lisätä patikkakilometrejä kiertämällä Elimysjärven, jonka rannalta löydät myös laavun. Järvellä voit bongata majavia ja niiden patoja. Tämän lenkin varrelta löydät myös jättikokoisen muurahaiskeon. Huom! Majavien touhujen takia tämän reitin pitokset ovat toisinaan veden alla. Voit kysellä pitkospuiden tilanteesta Luontokeskus Petolan asiakaspalvelusta.

Nainen katsoo suurta muurahaispesää
Kahvipannu ja leipiä nuotiolla, taustalla kimaltava järvi

Elimyssalosta matka jatkuu pohjoiseen, Juntinsalon poikki kohti Iso-Palosta. Tämä Juntinsalon pätkä on ainoa, jota en ole itse kulkenut. Oletuksena kuitenkin on, että polut eivät siellä ole varmasti ainakaan leveämpiä, kuin Elimyssalossa ja vaelluskengät tulevat varmasti tarpeeseen. Teerisen laavun jälkeen siirtymä Iso-Paloselle hoidetaan metsäautotietä pitkin.

Tarkempaa tietoa Elimyssalosta löydät myös tästä artikkelista

3. Iso-Palonen – mielenkiintoista historiaa ja kauniita korpimaisemia

Reitin viimeinen rutistus kuljetaan Iso-Palosella, joka tunnetaan kauniista harjumaisemistaan. Juntinsalon jälkeen saavut Iso-Palosen itäosassa sijaitsevalle alueelle, nimeltä Kylmänsärkät.

Palosen polut ovat välillä helppoja mäntykankaiden hiekkapolkuja, harjuilta alaspäin laskeuduttaessa vastaan tulee myös kosteita paikkoja. Välillä polkujen reunoilla on korkeaa varvikkoa, joka saattaa kastella housunlahkeet.

Polkua Korpitaival-reitillä

Kuva: Metsähallitus/Harri Tarvainen

Iso-Palosella taukopaikkoja on hieman tiheämmässä, kun reitin muilla alueilla. Myös täältä löytyy Saunaniemi -niminen laavu ja se onkin reitin suosituin taukopaikka. Jos haluat vältellä muita ihmisiä, on Tahkosen laavu varmempi valinta. Myös Papinsalmen taukopaikka sopii erityisesti riippumattoilijoille, telttailijakin voi löytää sieltä tasaisen paikan.

Saunaniemen laavu
Papinsalmen nuotiopaikka Korpitaival-reitin varrella

Reitin viimeinen pätkä kannattaa kulkea Iso-Palonen -järven pohjoispuolta, sillä siellä on eteläpuolta enemmän nähtävää; vanhoja juoksuhautoja ja kaunis Tammapuro. Ihan lopuksi, 100 metriä ennen parkkipaikkaa tulee vastaan karun kaunis, kelopuiden kehystämä lampi.

Lampi ja kelopuita syksyisessä kuunvalossa

Matka päättyy Matokankaan parkkipaikalle. Täältä löydät myös ekopisteen, joten roskia ei tarvitse viedä kotiin saakka. Ikävä kyllä Korpitaival ei ole rengasreitti, joten lähtöpaikalle on palattava joko taksilla tai vaihtoehtoisesti voit tilata KoeKainuun autonsiirtopalvelun, josta lisää alempana.

Tarkempaa tietoa Iso-Palosesta löydät tästä artikkelista

Majoitus Korpitaipaleen kulkijoille

Huom! Tämä kappale sisältää Booking.com -mainoslinkkejä. Linkit on merkattu *-symbolilla. Varaamalla majoituksen kyseisten linkkien kautta, et maksa enempää kuin kukaan muukaan, mutta Koe Kainuu saa pienen komission. Joka vuoden lopussa 1% tuotoista lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle yleisöäänestyksellä valittavan kainuulaisen luontokohteen suojeluun.

Saavutko kaukaa ja tahdot viettää yön kunnon sängyssä joko ennen tai jälkeen vaelluksen? Kuhmosta löytyy majapaikkoja Korpitaipaleen molemmista päistä. Kokkamo-Kylmänjärven vieressä sijaitsee Niemiskylä, jossa voit majoittua maatilalla*. Loppupäästä, Iso-Palosen lähistöltä löydät Lentiiran lomakylän*, jossa on mahdollista päästä myös savusaunaan pesemään matkan pölyt pois!

Autonsiirto Korpitaival -reitillä

KoeKainuu tarjoaa autonsiirtopalvelua Korpitaival -reitille. Siirron hinta on 159 €/auto sis. alv, kumpaan suuntaan tahansa. Tiedustele WhatsApilla tai sähköpostilla.