Kainuussa tarinaperintö elää ja voi hyvin. Täältä löydät tänäkin päivänä lukuisia kohteita, joihin liittyy kansanuskosta ja kansanperinteestä kertovia tarinoita. Jos Suomen luonnon pyhät paikat ja hurjat kertomukset kiinnostavat, kannattaa sinun ehdottomasti tulla vierailemaan Kainuussa!

Tähän päivittyvään artikkeliin listataan kaikki KoeKainuun artikkelit, jotka liittyvät aiheeseen.

1. Kultalähde

Kultalähde sijaitsee Kuhmossa rajavyöhykkeellä. Sen vierestä kulki aikoinaan Vienan Karjalaan johtava polku. Ohi kulkevat laukkukauppiaat uhrasivat lähteeseen kultarahoja hyvän onnen toivossa. Uskomuksen mukaan se, joka syö lähteestä löytyvän sammakon, tulee saamaan kaikki uhratut rahat itselleen.

Lisäksi uskottiin, että lähteen vesi virtaa sekä Vienanmereen että Pohjanlahteen. Lähteen vettä on myös käytetty kastautumisvetenä ortodoksisissa kirkonmenoissa.

Lue lisää Kultalähteestä.



2. Hiidenportin kansallispuisto

Sotkamossa sijaitsevan Hiidenportin kansallispuiston rotkoa pidettiin Hiiden asuinpaikkana. Tarinan mukaan Hiisi majaili aluksi Vuokatinvaaralla, mutta kristinuskon saapuessa se pakeni Hiidenporttiin, koska niin syvään korpeen ei kuulu kirkonkellojen ääni.

Löydät kansallispuiston alueelta myös Kovansinvaaran taloaution, jonka pihamaalla on entisaikaan järjestetty Hiidentanssit -nimisiä juhlia.

Lue lisää Hiidenportin kansallispuistosta

3. Hiisijärvi

Ristijärvellä sijaitsevaan Hiisijärveen liittyy tarina töppäyksestä, joka aiheutti melkoisen luonnonkatastrofin. Paikalliset veljekset halusivat laskea järven pintaa hieman saadakseen lisää viljelysmaata. Heidän kaivamansa laskuoja lähti kuitenkin kasvamaan hallitsemattomasti ja 90% järvestä karkasi hyökyaaltona aina Oulujärveen saakka.

Lue lisää Hiisijärvestä

4. Jonkerinsalon Hiidenportti

Eteläisessä Kuhmossa sijaitseva Jonkerinsalon Hiidenportti on herättänyt entisajan asukkaissa sekä pelkoa, että uteliaisuutta. Jotkut kertovat nähneensä paikalla hiidenväkeä, joilla on käärmeenpäät. Lisäksi huhutaan, että rotkon pohjalla makaa aarre.

Lue lisää Jonkerinsalon Hiidenportista

5. Värikallio

Värikallio on yksi Hossan kansallispuiston tunnetuimmista nähtävyyksistä. Kallion tarkkaa ikää ei tiedetä, mutta se asettuu jonnekin 3500 – 4500 vuoden välille.

Kallioon on maalattu veren ja punamullan sekoituksena monenlaisia hahmoja, joista tunnetuimmat ovat persoonalliset kolmiopäiset ihmishahmot. Niiden vieressä on tanssiva sarvipää, jonka epäillään esittävän shamaania.

Lue lisää Värikalliosta

6. Ärjänsaari

Kuva: Metsähallitus/Harri Tarvainen

Oulujärveltä löydät upean Ärjänsaaren. Usein saaresta tulevat ensimmäisenä mieleen sen upeat hiekkarannat, mutta tiesitkö, että saarella on myös värikäs historia?

Noin tuhat vuotta sitten Oulujärven ympäristössä asui lappalaisia. He rakensivat Ärjänsaareen Porokirkoksi kutsutun riittipaikan. Lappalaiskauden jälkeen saari muuttui tervansoutajia väijyvien merirosvojen tukikohdaksi.

Kuinka tällainen pelottava paikka muuttui lomaparatiisiksi? Lue lisää Ärjänsaaresta.

7. Kajaanin kekrijuhla

Kekri on vanha suomalainen sadonkorjuujuhla, jota vietettiin, kun kesän viimeisetkin peltotyöt oli saatu tehtyä. Nykyisin kekri on jäänyt pyhäinpäivän ja halloweenin jalkoihin, mutta Kajaanissa voi saada maistiaisen aidosta kekritunnelmasta tänäkin päivänä.

Kajaanin rantapuistossa vietetään joka syksy Kekrijuhlaa. Ohjelma vaihtelee vuosittain, mutta se huipentuu joka kerta suuren kekripukin polttoon.

Lue lisää Kajaanin kekripukin poltosta.