Haluatko retkeillä omassa rauhassa jylhissä maisemissa? Tutustu Jonkerinsalon Hiidenporttiin Kuhmossa!

Mikä?

Jonkerinsalon luonnonsuojelualue sijaitsee etelä-Kuhmossa. Paikka tunnetaan erityisesti Hiidenportiksi kutsutusta rotkolaaksostaan. Älä sekoita tätä paikkaa Sotkamossa sijaitsevaan Hiidenportin kansallispuistoon!

Lähtöpaikat

Virallinen lähtöpaikka reitille on Kangasvaara, joka sijaitsee alueen itäpuolella. Kangasvaaralta matkaa Hiidenportille kertyy 3,5 kilometriä.

Maastokartta. Google maps.

Rotkoa voi lähestyä myös Pullukkavaaralta käsin, jolloin käveltävää on vain 1,5 kilometriä. Pullukkavaaralla ei ole varsinaista pysäköintipaikkaa, mutta auton saa metsätien varteen.

Maastokartta. Google maps.

Huomaa, että molemmat lähtöpaikat ovat metsäautoteiden varsilla. Näitä teitä ei aurata talvella!

Huomio! Jonkerinsalon reitti on niinsanottu saapasreitti. Pitkospuita ei huolleta ja joistain kohdista ne on otettu kokonaan pois. Reitin kunnosta löydät lisätietoa alempaa.

Jonkerinsalon historiaa

Ennen kristinuskon saapumista Suomessa palvottiin metsän jumalia. Sana ”hiisi” tarkoittikin ennen aikaan pyhää luonnonpaikkaa. Hiisipaikoissa taas uskottiin elävän hiidenväkeä, joka saattoi tarkoittaa yleisesti paikan taikavoimia, tai siellä eläviä salaperäisiä olentoja.

Vanhojen tarinoiden mukaan Hiidenportilla on nähty kummallisia näkyjä. Esimerkiksi Matovaaran Mikko Piirainen oli kerran rotkoon kurkistaessaan nähnyt kallion raossa käärmeen pään näköisen näyn. Se oli viheltänyt niin, että kallion aukko humisi.

Jotkut uskovat, että hiidenporttiin on kätketty aarre. Joku oli nähnyt unessa aarteen haltijan, joka neuvoi, että rotkolle on mentävä huutamaan auringonnousun aikaan. Silloin paikalle ilmestyy opas, joka kertoisi, miten aarre nousee. Pelätä ei saanut.

Unennäkijä meni ohjeen mukaan rotkolle huutamaan. Silloin hän näki, kuinka kallionkoloista alkoi nousta hiidenväkeä. Kertojan mukaan heillä oli suomuinen iho ja päät kuin käärmeillä. Aarre jäi löytymättä, kun aarteenhakija kauhistui ja pakeni paikalta.

Lähde: Satumaarit Myllyniemi: Maaginen aarrekartta – Eräretki 200 kainuulaiseen tarinapaikkaan

Kuusimetsää Jonkerinsalossa.

Kokemuksia Jonkerinsalosta – millainen on saapasreitti käytännössä?

Suuntasimme mieheni kanssa Jonkerinsaloon syyskuisena iltapäivänä. Lähtöpaikaksi valikoitui meitä lähempänä sijaitseva Kangasvaara.

Tie Kangasvaaralle on tavallinen metsäautotie, joka oli kapea, mutta hyvässä kunnossa. Lähtöpaikalle pääsee siis aivan tavallisella henkilöautolla.

Reitin alkupiste löytyy helpostin kylttien avulla. Hakkuuaukion jälkeen reitti sukeltaa vanhaan metsään. Reitin alkupuolella kannattaa olla tarkkana, että lähtee oikeaan suuntaan, polku haarautuu parissa kohtaa.

Vanha uittopato Jonkerinsalossa.
Reitin alkupäässä kävellään vanhan uittopadon yli.

Polku on kapea ja kulkee suhteellisen tasaisessa maastossa; metsäsaarekkeita ja soita vuorotellen. Välillä vastaan tulee märempiä kohtia.

Kävelijä polulla Jonkerinsalossa.

Olimme selvittäneet etukäteen luontoon.fi -sivuilta, että tämä reitti on saapasreitti, eli pitkoksia ei ole. Alla olevasta kuvasta näkyy, millaisia nämä märemmät kohdat käytännössä ovat. Lenkkareilla tälle reitille ei kannata lähteä, mutta vedenpitävillä vaelluskengillä pärjäsi ainakin tällä kertaa. Huomaa, että takana oli kuiva kesä, joten me pääsimme suhteellisen helpolla.

Kosteikko, jolta pitkokset poistettu.

Hiidenportti

Hiidenporttia lähestyttäessä maasto muuttuu mystisemmäksi. Polku sukeltaa kuusikkoon, jossa kaikkialla suuria kivenlohkareita. On helppo uskoa, että entisajan ihmiset ovat pitäneet paikkaa taianomaisena.

Pöllön näköinen muodostelma puussa.
Puupöllö toivotti meidät tervetulleiksi Hiidenportille.
Henkilö kuvaa puuta, jossa kasvaa paljon kääpiä.

Hiidenporttia pääsee aluksi ihailemaan sillalta käsin. Tämän jälkeen polku siirtyy rotkon reunamille. Tässä vaiheessa reitti muuttuu vaativammaksi, koska vastaan tulee paljon nousuja ja kivikkoa. Rotko muuttuu korkeammaksi ja välillä polku kulkee niin lähellä jyrkänteen reunaa, että herkempää saattaisi hirvittää.

Henkilö seisoo Jonkerinsalon Hiidenportin reunalla.

Laavu sijaitsee aivan Hiidenportin vieressä. Lapsiperhe oli makkaranpaistossa, kun saavuimme. Olivat tulleet toiselta parkkipaikalta ja heillä oli mukana myös kalastusvälineet. Hauki oli kuulema seuraillut uistinta Hiidenportin lammikossa, mutta ei ollut tarttunut kiinni.

Kaksi ihmistä Hiidenportin laavulla.

Tällä kertaa söimme eväämme aika vauhdilla, jotta ehtisimme takaisin autolle ennen pimeän tuloa. Paluumatkalla pysähdyimme hetkeksi suolle, jolla saimme ihailla laskevan auringon pinkeiksi värjäämiä pilviä.

Yhteenveto:

  • Jonkerinsalon Hiidenportilla vierailu ei vaadi kovaa kuntoa, mutta itse rotkon lähistöllä voi huonojalkaisella olla vaikeaa.
  • Laita jalkaan vedenpitävät kengät, tai kumisaappaat.

Jonkerinsalon Hiidenportti on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde. Naavaiset kuusikot, rotkolaakso ja käkkärämäntyiset suot tuovat mieleen tarinoita metsän salaperäisistä asukkaista.

Retkeilyvarusteet sinulle myy Kuhmossa HauSport!

Muita tarinallisia luontokohteita Kainuussa:

Hiidenportin kansallispuisto

Kultalähde

Hiisijärvi