Upea, hiekkarannoistaan tunnettu Ärjänsaari on Kajaanin salattu helmi. Mielenkiintoisen historian omaava saari oli ennen pienen piirin paikka, mutta viime vuosina saaren palvelurakenteita ollaan kunnostettu kaiken kansan käyttöön. Tervetuloa rakastumaan Ärjään!

Mikä

Ärjänsaari on hiekkarannoistaan tunnettu saari Oulujärvellä.

Google maps

Maastokartta

Henkilö Ärjänsaaren hiekkarannalla yöllä
Elokuinen ilta Ärjällä. Kuva: Metsähallitus/Harri Tarvainen

Ärjänsaaren historiaa

Lappalaisten noitamenoja ja hopea-aarre

Ärjänsaaressa on saattanut olla asutusta jo esihistoriallisena aikana, mutta varmaksi sitä ei tiedetä. Ärjän tunnettu historia alkaakin noin tuhat vuotta sitten, kun Kainuuseen saapui lappalaisia. Saari oli heille tärkeä riittipaikka, jossa rukoiltiin kala- ja peuraonnea. 1880-luvulla Ärjän hiekkatörmillä saattoi vielä nähdä lappalaisten tekemiä puuveistoksia. Pikkuhiljaa lappalaiset katosivat Kainuusta, kun osa muutti kauemmas pohjoiseen, osa sulautui paikallisväestöön.

Huhutaan, että saareen olisi kätketty hopea-aarre. Rappasotien aikaan poika nimeltä Laurukainen joutui venäläisten rapparien vangiksi Toukan saareen. Huonosti kohdeltu poika päätti yöllä päästää venäläisten veneet karkuun. Yhden hän otti itselleen ja pakeni sillä Ärjään, jonne hän hautasi mukaansa saamansa hopeat.

Ärjänsaaren eteläkärki
Säippä. Kuva: Metsähallitus/Harri Tarvainen

Merirosvoja

1800-luvulla Oulunjärvi oli uhkaava paikka tervansoutajille. Järvellä saattoi nimittäin törmätä merirosvoihin. Kiveksen rosvoiksi kutsuttu porukka piti Ärjänsaarta majapaikkanaan. Tervansoutajien lisäksi he ryöstivät lihaa ja viljaa Oulujärven rantakylien taloista.

Vuonna 1867 rosvot saatiin viimein kuriin. Tämän jälkeen saari toimi taukopaikkana kalastajille ja tervansoutajille. Saaressa on myös poltettu tervaa.

Pienen piirin mökkeilypaikasta kaiken kansan virkistyskohteeksi

Vuonna 1916 saari päätyi Kajaani Puutavara OY:n toimitusjohtajalle, Paavo Paloheimolle. Aluksi saaresta kuskattiin hiekkaa tehtaalle, mutta myöhemmin siitä alettiin kehittämään virkistyskohdetta tehtaan työntekijöille. Vuosikymmenien aikana sinne nousi lukuisia lomamökkejä.

Vuonna 2017 saari siirtyi Metsähallituksen omistukseen ja nykyisin se onkin kaikille avoin virkistyspaikka.

Ihmisiä kesäkahvilan kuistilla
Kesäisin saaresta löytyy myös kesäkahvila. Kuva: Metsähallitus/Harri Tarvainen

Ärjänsaaren palvelut

Ärjänsaaren palveluvarustus pääsi rapistumaan 1900-luvun loppupuolella, mutta uusi omistaja Metsähallitus laittaa Ärjää parhaillaan uuteen uskoon.

Säipästä löytyy iso venelaituri, opastetaulut sekä kesäkahvila. Saarelta löytyy useampi tulentekopaikka sekä keittokatos ja päivätupa.

Ärjänsaaren ranta, nuotiopaikka ja laituri

Juomavettä saat vanhan kahvilarakennuksen kaivosta. Tarkista kaivon tilanne luontoon.fi Ärjänsaaren ajankohtaista -sivulta. Kuivina kesinä kaivo voi päästä kuivahtamaan.

Saaren vuokramökkejä remontoidaan parhaillaan. Myös mökkien tilannetta kannattaa seurata luontoon.fi -sivulta.

Saaresta löytyy kaksi yleisölle avointa käymälää. Toinen on Säipässä, toinen löytyy lammaslaidunalueelta.

Nainen ja lammas
Kuva: Metsähallitus/Harri Tarvainen

Ärjänsaaren lammaspaimenet

Ärjänsaaressa voi törmätä lampaisiin, sillä saari on yksi Metsähallituksen Lammaspaimenviikkojen kohteista. Sinäkin voit hakea paimenen pestiä, niin pääset kokeilemaan elämää lampaiden kanssa. Lammasaitauksessa saavat käydä ulkopuolisetkin, mutta maalaisjärkeä vaaditaan. Älä pelottele lampaita, äläkä syötä niille mitään. Anna myös sinisessä mökissä majaileville lammaspaimenille kotirauha.

Nuotiopaikka Ärjänsaaressa
Nuotiopaikka Ärjässä. Kuva: Metsähallitus/Harri Tarvainen

Miten Ärjänsaareen pääsee?

Saareen pääsee omalla veneellä tai kanootilla, mutta huomioi, että Oulunjärven isoille selille ei kannata lähteä kovalla tuulella. Saareen pääsee myös tilaamalla venekyydin tai höyrylaivaristeilyn yhteydessä. Katso tarkemmat tiedot luontoon.fi -sivuilta.

Meloja Ärjänsaaren rannalla
Kuva: Metsähallitus/Harri Tarvainen

Retkelle Ärjään

Ärjänsaari on mainio retkikohde. Saaren ympäri kiertää kymmenen kilometrin mittainen polku. Lyhyempää kävelyä haluava voi lyhentää reittiä oikopolkujen avulla. Polkujen ulkopuolella kulkeminenkin on sallittua, mutta tarpeetonta kulkemista ei suositella, sillä saari on herkkä kulumiselle.

Ärjänsaarta kiertävä polku
Lapsia metsäpolulla
Kuvat: Metsähallitus/Harri Tarvainen

Jos haluat telttailla saaressa, käytä Säipän telttailualuetta. Sieltä löydät myös käymälän ja tulentekopaikan.

Poluilla kulkiessasi huomioi pari seikkaa. Saaren itäinen kärki, Kirkkosäikkä, on lintujen pesimäaluetta, eikä lintuja saa häiritä 1.5.–31.7. välisenä aikana. Muista myös sulkea veräjä jos kuljet lampaiden laidunnusalueella. Alueella asuu myös lammaspaimenia, kunnioita heidän yksityisyyttään.

Ärjänsaaren Saunala -mökki
Lammaspaimenten mökki

Upeita hiekkarantoja muualla Kainuussa:

Kuhmon Harakkasaari

Hiisijärven hiekat

Katso tästä kaikki KoeKainuun uimapaikoista kertovat artikkelit!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.