Mikä
Ärjänsaari on hiekkarannoistaan tunnettu saari Oulujärvellä.
Ärjänsaaren historiaa
Lappalaisten noitamenoja ja hopea-aarre
Ärjänsaaressa on saattanut olla asutusta jo esihistoriallisena aikana, mutta varmaksi sitä ei tiedetä. Ärjän tunnettu historia alkaakin noin tuhat vuotta sitten, kun Kainuuseen saapui lappalaisia. Saari oli heille tärkeä riittipaikka, jossa rukoiltiin kala- ja peuraonnea. 1880-luvulla Ärjän hiekkatörmillä saattoi vielä nähdä lappalaisten tekemiä puuveistoksia. Pikkuhiljaa lappalaiset katosivat Kainuusta, kun osa muutti kauemmas pohjoiseen, osa sulautui paikallisväestöön.
Huhutaan, että saareen olisi kätketty hopea-aarre. Rappasotien aikaan poika nimeltä Laurukainen joutui venäläisten rapparien vangiksi Toukan saareen. Huonosti kohdeltu poika päätti yöllä päästää venäläisten veneet karkuun. Yhden hän otti itselleen ja pakeni sillä Ärjään, jonne hän hautasi mukaansa saamansa hopeat.
Merirosvoja
1800-luvulla Oulunjärvi oli uhkaava paikka tervansoutajille. Järvellä saattoi nimittäin törmätä merirosvoihin. Kiveksen rosvoiksi kutsuttu porukka piti Ärjänsaarta majapaikkanaan. Tervansoutajien lisäksi he ryöstivät lihaa ja viljaa Oulujärven rantakylien taloista.
Vuonna 1867 rosvot saatiin viimein kuriin. Tämän jälkeen saari toimi taukopaikkana kalastajille ja tervansoutajille. Saaressa on myös poltettu tervaa.
Pienen piirin mökkeilypaikasta kaiken kansan virkistyskohteeksi
Vuonna 1916 saari päätyi Kajaani Puutavara OY:n toimitusjohtajalle, Paavo Paloheimolle. Aluksi saaresta kuskattiin hiekkaa tehtaalle, mutta myöhemmin siitä alettiin kehittämään virkistyskohdetta tehtaan työntekijöille. Vuosikymmenien aikana sinne nousi lukuisia lomamökkejä.
Vuonna 2017 saari siirtyi Metsähallituksen omistukseen ja nykyisin se onkin kaikille avoin virkistyspaikka.
Ärjänsaaren palvelut
Ärjänsaaren palveluvarustus pääsi rapistumaan 1900-luvun loppupuolella, mutta uusi omistaja Metsähallitus laittaa Ärjää parhaillaan uuteen uskoon.
Säipästä löytyy iso venelaituri, opastetaulut sekä kesäkahvila. Saarelta löytyy useampi tulentekopaikka sekä keittokatos ja päivätupa.
Juomavettä saat vanhan kahvilarakennuksen kaivosta. Tarkista kaivon tilanne luontoon.fi Ärjänsaaren ajankohtaista -sivulta. Kuivina kesinä kaivo voi päästä kuivahtamaan.
Saaren vuokramökkejä remontoidaan parhaillaan. Myös mökkien tilannetta kannattaa seurata luontoon.fi -sivulta.
Saaresta löytyy kaksi yleisölle avointa käymälää. Toinen on Säipässä, toinen löytyy lammaslaidunalueelta.
Ärjänsaaren lammaspaimenet
Ärjänsaaressa voi törmätä lampaisiin, sillä saari on yksi Metsähallituksen Lammaspaimenviikkojen kohteista. Sinäkin voit hakea paimenen pestiä, niin pääset kokeilemaan elämää lampaiden kanssa. Lammasaitauksessa saavat käydä ulkopuolisetkin, mutta maalaisjärkeä vaaditaan. Älä pelottele lampaita, äläkä syötä niille mitään. Anna myös sinisessä mökissä majaileville lammaspaimenille kotirauha.
Miten Ärjänsaareen pääsee?
Saareen pääsee omalla veneellä tai kanootilla, mutta huomioi, että Oulunjärven isoille selille ei kannata lähteä kovalla tuulella. Saareen pääsee myös tilaamalla venekyydin tai höyrylaivaristeilyn yhteydessä. Katso tarkemmat tiedot luontoon.fi -sivuilta.
Retkelle Ärjään
Ärjänsaari on mainio retkikohde. Saaren ympäri kiertää kymmenen kilometrin mittainen polku. Lyhyempää kävelyä haluava voi lyhentää reittiä oikopolkujen avulla. Polkujen ulkopuolella kulkeminenkin on sallittua, mutta tarpeetonta kulkemista ei suositella, sillä saari on herkkä kulumiselle.
Jos haluat telttailla saaressa, käytä Säipän telttailualuetta. Sieltä löydät myös käymälän ja tulentekopaikan.
Poluilla kulkiessasi huomioi pari seikkaa. Saaren itäinen kärki, Kirkkosäikkä, on lintujen pesimäaluetta, eikä lintuja saa häiritä 1.5.–31.7. välisenä aikana. Muista myös sulkea veräjä jos kuljet lampaiden laidunnusalueella. Alueella asuu myös lammaspaimenia, kunnioita heidän yksityisyyttään.
Upeita hiekkarantoja muualla Kainuussa:
Katso tästä kaikki KoeKainuun uimapaikoista kertovat artikkelit!
Recent Comments